Hur gör du sökregister i FSHF:s bilddatabas?

Diskussion om Finlands Släkthistoriska Förening och dess websidorna.
piilahti
Viestit: 432
Liittynyt: 03.11.2011 15:38

Hur gör du sökregister i FSHF:s bilddatabas?

Viesti Kirjoittaja piilahti » 12.05.2022 18:37

Det är möjligt att utarbeta sökregister i FSHS:s bilddatabas direkt på bildsidan. Detta görs genom länken ”Muokkaa” (= Bearbeta) som finns i övre balken på bilden. Bearbetningsramen kan flyttas genom att föra kursorn i den grå kanten och därefter hålla vänster musknapp nere.

Instruktioner till allt detta finner du på vår sidas digitaliseringsdel (på finska;https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/ ... lomake.htm ). Svensk version är på kommande.

Observera att
- texten skall skrivas exakt med den stavning som i originalet. Känner du till den moderna formen, kan du skriva den inom <vinkelparenteser>. Då blir den synlig i gråton.Använd vanliga parenteser endast om det görs också i originaltexten.
- du skall undvika att anväda STORA BOKSTÄVER, utropstecken och ordet ”samma”. Patronymikon bör undvikas då detta tar alltför stor plats och försvårar läsningen av registret.
- komma-tecken används mellan orden då namn på platser eller personer skall kunna skiljas från föregående.
- Bearbeta-funktionen är aktiv så länge webläsar-ramen fyller hela skärmen.

Eftersom sökregistren är lätta att bearbeta ber vi dig visa respekt för den som gjort sin insats tidigare och att endast i nödvändiga fall göra omarbetningar.

Ett stort tack till alla som gjort register!