Sivu 1/1

Tuomiomerkintä rippikirjassa

Lähetetty: 09.06.2020 19:04
Kirjoittaja pekkase
Johan Mattsson on syyllistynyt johonkin 1842. Tämä kylä on Turun ja Porin läänissä, Ylä-Satakunnan alinen tuomiokunta? kaiketi.

Mistä tämä tuomio löytyy? Olisi mielenkiintoista tietää mitä on tapahtunut.

Näitä tuomioitahan on rippikirjoissa vähän väliä. Useimmiten kyse on viinanpoltosta. Tässä lienee tappelu tms.
En vain ole vielä oppinut missäpäin Digihakemistossa ne ovat.

Re: Tuomiomerkintä rippikirjassa

Lähetetty: 09.06.2020 19:07
Kirjoittaja pekkase
Vastaan ensin itse, jäi linkki pois:

Hämeenkyrön seurakunnan arkisto - Rippikirja 1837-1843, jakso 203, sivu 196: Sirkkala, Sirkka; Kansallisarkisto: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9595178 / Viitattu 9.6.2020

Re: Tuomiomerkintä rippikirjassa

Lähetetty: 10.06.2020 10:39
Kirjoittaja vanschoenenwinkel
Tuohon rippikirjatekstiin en ota sen enempää kantaa kuin että jostakin ekakerrasta on ollut kyse (första resan), enempään ei kyvyt riitä.

Hämeenkyrön tuomioiden kirjaamisista yleensä selvittelin oman tapaukseni tiimoilta seuraavaa:
- Tiedustellessani rikoskirja-asiaa Hämeenkyrön seurakunnasta vastaus oli kuivasti: "Kääntykää sukuselvitysasioissa Tampereen keskusrekisterin puoleen."
- Treelta vastaus oli, että heillä ei ole rikoskirjoja virkakäytössä mistään hallinnoimastaan seurakunnasta. Kehottivat kääntymään Kansallisarkiston puoleen ja pöyhimään asiaa kihlakunnanoikeuden arkistoista.
- KA vastasi: Hämeenkyrön seurakunnan arkistossa ei ole rikoskirjaa, josta tarkemmin voisi etsiä ao. merkintää. Asiaa voisi tutkia Hämeenkyrön käräjäkunnan sakkoluetteloista ja varsinaisasioiden pöytäkirjoista. Hämeenkyrö on kuulunut Ylä-Satakunnan yliseen tuomiokuntaan ja aineisto sisältyy Ikaalisten tuomiokuntaan, jonka arkistot löytyy Kansallisarkisto Turun toimipaikasta. Jos sinulla on tarkka aika, koska rikos on tapahtunut, niin asiasta voit jättää tilauksen tai sitten voit itse käydä tutkimassa ao. varsinaisasioiden pöytäkirjat.

Kuiherrus noista vastauksista jäi epäileväiseen mieleeni. Voi tosin olla pelkkää paranoiaa, mutta kuitenkin:
- KA:lla ei ole arkistoissaan Hämeenkyrön rikoskirjaa -> OK
- Tampereella ei ole rikoskirjoja virkakäytössä -> Onko kuitenkin olemassa?
- Hämeenkyrö heitti pallon suoraan Tampereelle -> Mitä löytynee virkailijan selän takana olevasta kassakaapista?

Digiarkistossa ei näytä tuolta alueelta olevan kuin perukirjoja ja yleisten asioiden pöytäkirjoja. Rikosasiat on kirjattuna varsinaisiin asioihin, joita ei siis ilmeisesti ole digitoitu.

Astian kautta löysin sopivan oloisia dokumentteja, ja nyt onkin suunnitelmissa on retki Turkuun niitä kurkistelemaan. Oma tapaukseni on kolmisenkymmentä vuotta tuoreempi kuin sinun ja nuo yllä olevat tuomiokuntareferenssit viittaavat 1870-luvulle. En tiedä mikä on ollut ko. jako 1840-luvulla.

Omassa tapauksessani rippikirjassa on merkintä "Crim 380". Jos Hkyrössä kuitenkin on ollut olemassa erillinen seurakunnan rikoskirja, niin osaako joku sanoa onko seurakuntien rikoskirjojen numerointilogiikka yleensä sama kuin tuomiokunnan tuomiokirjojen/sakkoluetteloiden, eli kumpaan tuo numero voisi viitata - vai yhtaikaa molempiin?

Re: Tuomiomerkintä rippikirjassa

Lähetetty: 10.06.2020 13:05
Kirjoittaja pekkase
Varsin perusteellista asian selvittelyä. Tässä minun tapauksessa talo vaihtaa isäntää (verot maksamatta) ja tämä Johan Mattsson on uusi isäntä. Edellinen isäntä ja vaimonsa ovat ymmärrettävästi käyneet kuumina. Vielä pyhäpäivänä (sabbats brott).

Re: Tuomiomerkintä rippikirjassa

Lähetetty: 10.06.2020 22:21
Kirjoittaja Essimi
Täältä löytyy digitoituina ne, mitä KA:lla on Ylä-Satakunnan tuomiokunnista: https://digihakemisto.appspot.com/#Y Ainakin lainhuutoja näyttää olevan tuoltakin ajalta.