Sivu 1/1

Vasta-alkaja tarvitsee apua

Lähetetty: 14.01.2008 19:22
Kirjoittaja hartiju
Etsin tietoja isoisäni isoisästä Gustaf Gustafssonista synt. 28.02.1828 ja kuoli 11.02.1872. Seurakuntien keskusrekisteri ilmoitti minulle: "Hänen kohdalleen on merkitty meidän kirkonkirjoihin ainoastaan NOB 52 eli kirkonkirja ja sivunumero, joka viittaa kansallisarkistossa säilytettävään kirkonkirjaan." Miten sukututkimuksen vasta-alkaja jatkaa tästä? Onko muita tietolähteitä kuin kansallisarkisto? Onko esim. digiarkistossa jo näitä tietoja?

Lähetetty: 14.01.2008 19:31
Kirjoittaja jani
Etsitkö siis Gustafin vanhempia? Antoiko keskusrekisteri sinulle mitään paikkakuntatietoja (syntymä- tai kuolinpaikkaa)? Ilman paikkakuntaa ei kyllä Kansallisarkistostakaan oikein mitään löydy.

Lähetetty: 14.01.2008 20:03
Kirjoittaja hartiju
Kyllä. Etsin tietoja hänen vanhemmistaan, isovanhemmista ja sisaruksista. Hänen synt. paikka on Somero ja kuolinpaikka Helsinki.

t. Juhani Hartikainen

Lähetetty: 14.01.2008 22:12
Kirjoittaja Anne
Hei,

Kieltämättä hieman arvoituksellinen viite tuo NOB 52. Voit varmaankin saada tarkennusta tuohon kysymällä keskusrekisteristä.

Olet ilmeisesti saanut tiedot Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä. Heidän sivuilla lukee "Keskusrekisteriin on arkistoituna Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien kirkonkirjat aina vuodesta 1856 lähtien." Sen perusteella luulisi, että tuo viite viittaa edelliseen rippikirjaan "Rippikirja 1844-1856" , joka on kuvattu rullalle KK 7 ja tutkittavissa esim. Kansallisarkistossa.

Gustafin syntymäaika ja -paikka on varmaan poimittu Helsingin rippikirjoista. Sen perusteella voi myös tarkistaa Gustafin tiedot Someron syntyneiden luettelosta ja varmistaa hänen vaiheitaan rippikirjojen ja muuttotodistusten avulla.

Kansallisarkiston mikrofilmit?

Lähetetty: 15.01.2008 18:05
Kirjoittaja hartiju
Hei Anne!

Kirjoitit: "Sen perusteella voi myös tarkistaa Gustafin tiedot Someron syntyneiden luettelosta ja varmistaa hänen vaiheitaan rippikirjojen ja muuttotodistusten avulla.".

Mistä löydän näitä tietoja? Jos kansallisarkiston mikrofilmeiltä, niin miten?

t. Juhani Hartikainen

Lähetetty: 15.01.2008 21:29
Kirjoittaja Anne
Mikrofilmejä voi tutkia Kansallisarkistossa ja tilata kaukolainana paikalliseen maakunta-arkistoon ja kirjastoon. Kaikissa pienemmissä kirjastoissa ei ole mikrofilmin lukulaitetta. Isommissa kirjastoissa on vaihteleva määrä myös omia mikrofilmejä alueensa seurakunnista.

Helsingin kirkonkirjat ovat filmattu rullille ja mikrokorteille.
http://www.narc.fi/Arkistolaitos/mma/ml ... onsrk.html
http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/ ... ML&LANG=FI

Somerolta löytyy seuraavat kortit http://www.narc.fi/Arkistolaitos/mma/mluett/somero.html

ja rullat
http://hiski.genealogia.fi/seurakunnat/ ... ML&LANG=FI

Itse kuitenkin alkaisin tutkimisen, jos mahdollista Helsingin kirkonkirjoista. Siten voi seurata Gustafin vaiheita parhaiten, missä asunut, milloin muuttanut jne. Jos saamassasi selvityksessä on lähdeviitteitä niin sen avulla pääset helpommin tietoihin. Ainakin Gustaf pitäisi löytyä Helsingin kuolleiden luettelosta vuodelta 1872, jossa on yleensä viittaus rippikirjan sivuun.

Kirjastoista on lainattavissa sukututkimusoppaita, joiden avulla pääsee hyvään alkuun.