SUKUTUTKIMUSTA

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
maria leena
Viestit: 1
Liittynyt: 26.08.2007 13:46
Paikkakunta: rovaniemi

SUKUTUTKIMUSTA

Viesti Kirjoittaja maria leena » 11.10.2007 15:35

:) onko muilla kokemusta
sukunimi muutoksista,sukuni alkaa Pudasjärveltä :D
Viimeksi muokannut maria leena, 19.11.2007 13:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jorma
Viestit: 30
Liittynyt: 01.10.2007 10:35

Sukututkimusta

Viesti Kirjoittaja Jorma » 12.10.2007 18:15

Menneinä/aiempina vuosisatoina läntisellä nimialueella ei ollut sukunimiä, oli vain talon nimiä. Virtasen talon asukas muutti Järvisen taloon; pappi kirjasi ao. henkilön tiedot (vaimo, lapset) Järvisen talon sivuille. Lähestyttäessä nykyaikaa saattoi pappi kirjata taloon tulevan rengin/piian sukunimeksi sen talon, josta hlö oli viimeksi tullut tai talon, missä hlö oli synytynyt. Jos näin sukunimen saanut hlö jäi taloon vävyksi, saattoi sukunimi jäädä käyttöön tai otettiin talon nimi käyttöön.
Väestön liikkumisen myötä "talottomia" ihmisiä liikkui enemmälti. He ottivat sukunimekseen minkä tahansa nimen tai käyttivät synnyintalonsa nimeä sukunimenään.
1900-luvulla tuli sukunimi-laki; kaikilla tuli olla sukunimi. Myös tällöin nimen muodostus oli edellä kuvatun kaltainen. Myös pappi saattoi olla aktiivinen ja "määräsi" henkilölle sukunimen.
Mitä tarkoitat "alkuperäisellä" suvulla? Otat jonkun henkilön, joka on esi-isäsi ja seuraat/otat selville häneen jälkeläisensä. He ovat sukuasi riippumatta "sukunimensä" vaihtumisesta. Tai tutkit esivanhempiasi vanhemmistasi taaksepäin, kaikki he ovat sukua sinulle riippumatta siitä, mikä suku- tai talonnimi heillä on ollut käytössään..
Itäsuomessa on ollut sukunimi käytössä varsin kauan. henkilö piti sukunimensä, vaikka vaihtaisi taloa/kylää miten monta kertaa tahansa.
Tuli vähän turhan pitkää tekstiä. Toivottavasti saat selvää.
terveisin
jorma

Vastaa Viestiin