Voudintileistä kysymyksiä...

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
Avatar
Viinka
Viestit: 85
Liittynyt: 11.08.2006 20:10
Paikkakunta: Joutseno

Voudintileistä kysymyksiä...

Viesti Kirjoittaja Viinka » 26.09.2007 12:00

Hei,

Kävin kurkistamassa Karjalan voutikuntien alta löytyviä voudintilejä joista löytyi mm. Kuopion voudintilejä.

Suuri epätoivon hetki valtasi mielen kun katselin sivuja. Tulkitsemin tulee olemaan kokemattomalle mahdoton tehtävä. En kuitenkaan ajatellut vielä lannistua. :D
Asiasta heräsi muutama ehkä tyhmäkin kysymys, mutta ajattelin kuitenkin julkaista kysymykset täällä. Ehkä joku kokeneempi osaa minulle vastata niin että rohkenen alkaa tutkimaan voudintilejä enemmänkin.

Ensinnäkin kun uskoo löytäneensä voudintileistä etsimänsä henkilön, niin kuinka asiaan voi saada varmuuden kun mielestäni näissä ei ole merkintöjä edes tarkemmista asuinpaikoista ?

Mitä näistä voudintilien luetteloista yleensä löytyy ? En ole onnistunut tulkitsemaan noita rivejä henkilön nimien alla kun olen melko huono vanhan tekstin lukija ja kun kieleksi vielä laitetaan ruotsi, niin aina parempi.
Jos siis osaisi tulkita nämä tekstit hyvin, niin mitä tietoja voudintilit voi parhaimmillaan tutkijalle antaa henkilöstä ? Millaisa asioita tiedoista voi päätellä. :roll:

Tässä vielä linkki sivulle, josta luulin löytäneeni Peer Jöranssonin, mutta sukunimestä en uskalla olla varma. Jos joku osaa tulkita, niin iso kiitos.

http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/j ... 2&pnum=713

Kaikki ajatukset ja kokemukset voudintileistä ja läänintileistä kiinnostavat, joten laittakaahan kommentteja !
-Kaisa-


**Suvut joita tutkin : Rissaset, Kåhlmannit, Foudilaiset**

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Viesti Kirjoittaja Anne » 26.09.2007 16:14

Hei,

Voudintileitä saat tietoa sukututkimusoppaista esim. Sirkka Karskelan Sukututkijan tietokirjassa on aihetta käsitelty. Netistäkin löytyy tietoa http://fi.wikipedia.org/wiki/Voudintilit

Antamassasi esimerkissä on karjaa luetteloitu Kuopion pitäjässä Maaninkaveden neljänneksessä. Vastaava esimerkki karjaluettelosta löytyy Digiwikin sivulta http://www.digiarkisto.org/wiki/index.php/Karjaluettelo .

Yksittäinen löytö voudintileitä ei mielestäni paljon kerro, kun etsii omia juuriaan. Oheiseissa linkissä yksi esimerkki, mitä tietoja tutkija on löytänyt vuodintileistä. http://www.sci.fi/~khyytia/seurat/hyyti ... y-sk98.htm

Peer Jöranssonia en löytänyt ko. sivulta. Sen sijaan Peer Jönsson Ollikainen. Tarkoititko tuota?


Terveisin Anne

Avatar
Viinka
Viestit: 85
Liittynyt: 11.08.2006 20:10
Paikkakunta: Joutseno

Viesti Kirjoittaja Viinka » 26.09.2007 17:24

Hei Anne,

Ja kiitos vastauksestasi. Wikipediassa oli minusta hyvin ylimalkaisesti selitetty voudintilit. Sen olin siis jo huomannut, mutta digiarkiston karjaluettelo oli aivan uusi paikka. Sitä en ollut aiemmin huomannut. Auttaa paljon kun yrittää katsella tekstejä.

Täytyy alkaa punnitsemaan että kannattaako käyttää kamalasti aikaa voudintilien tutkimiseen jos hyöty ei ole kovin suuri.

Toisaalta olen sitä mieltä että kaikki pienetkin tiedot kiinnostavat eteenkin noin vanhat tiedot.

Lisää kommentteja aiheeseen kenelläkään ?!?
-Kaisa-


**Suvut joita tutkin : Rissaset, Kåhlmannit, Foudilaiset**

Vastaa Viestiin