Nikita/Mikko Huurinainen

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
anu
Viestit: 5
Liittynyt: 22.01.2007 00:07

Nikita/Mikko Huurinainen

Viesti Kirjoittaja anu » 03.02.2007 01:44

Ihan ensin pitänee tervehtiä uutena tulokkaana väkiä :D ja todeta että mie en tästä sukututkimuksesta paljon tiedä. Isä on sen enemmän asiaan kyllä perehtynyt ja sukuselvitystä löytyy moneen suuntaan ja kauaskin taaksepäin, en ihan kaikkia haaroja ole kerinnyt tarkistamaan...

Hänen asiallaan olenkin vaikkakin itseä kiinnostaa kovasti myös, vielä miullekin riittäisi kuulemma tutkittavaksi.

Olen yrittänyt netistä etsiskellä tietoja tuosta otsikossa olevasta isän isoisästä, lähinnä olemme metsästäneet Amerikan reissustaan jotain, kuulemma kävi kerran tai pari ennen kuolemaansa 1908. Mutta kun ei kukaan tiedä missäpäin kävi, ehkä jossain suomalaisalueilla, kultaa ainakin oli ennen amerikanreissua käynyt lapissa kaivamassa. Siirtolaisinstituutin passitietokannasta löytyi yksi N. Huurinainen ja Nikita Huurinainen (Nikitalla tosin kohdemaana Venäjä mutta on joihenkin tietojen mukaan oleillut Pietarissakin). Olisi mukava tietää mitä tarkempia tietoja nuilla nimillä löytyisi, tuossa ilmaisessa haussa ei edes syntymäaikaa ollut. Eli jos joku muutenkin on sen käyttömaksun maksanut eikä tulisi liian isoa vaivaa niin kiitollisuuvella muistelisin

Toinen asia on miten voisi löytyä Amerikan päästä, EllisIslandin tietokannasta en löytänyt vaikka yritin nimeäkin muunnella ja olen kahlaillut eri sivustoja, suurin osa nähtävästi maksullisia :( Mihinköhän muualle suomalaisia rantautui vuosisadan alussa?

Kaikenlaista muutakin isä on kysellyt josko "netistä löytyisi" mutta tämä nyt tässä.

Paitsi se toinen harmittava asia, isän puolista miehistä linjaa ei ole kovin kauas päässyt, suku kun oli ortodokseja 1900-luvulle. Kirkonkirjoja saattaisi jopa kait löytyä Joensuun maakunta-arkistosta (ortodokseilla ilmeisesti ei edes ollut niin kattavat) mutta kun ei tuota venäjää osaa... Näitä ruotsinkielisiä olen jopa oppinut lukemaan kun olen tavaillut henkikirjoja.

Todella mielenkiintoista, enkä ihmettele että sukututkimus on niin suosittua. Kun aika unehtuu jo meikäläisellä surffailijalla.

Avatar
Ilpo
Viestit: 287
Liittynyt: 23.09.2006 20:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ilpo » 03.02.2007 03:07

Jos ymmärsin oikein, olisi tarvis selvittää Amerikkaan menneen sukulaisen polkuja. Siellä siirtolaisuusinstituutin dokumenteissa on passi. Siitä selviää lähtöpaikka ja aika ja laivakin, jolla on lähdetty. Tätä voi seurata sitten etteenpäin. Olen omissa tutkimuksissani löytänyt yllättävän paljonkin materiaalia faktana. Silti tuntuu, että on vasta tutkimuksen alussa siinä asiassa.

Ortodokseista löytyy kyllä tietoa. Ortodoksit pitivät ihmisistä kirjanpitoa luterilaisia "heikommin". Yksi arkistomies selvittikin asiaa sanomalla, että ortodoksipapit keskittyivät hoitamaan ihmisten suhteita ylöspäin enemmänkin kuin ihmisten välisiä suhteita. :D Ainakin joistakin kirkonkirjoista on tehty renovoituja laitoksia eli niistä voi lukea helpommin tietoja. Minun muistini mukaan Joensuun yliopisto on teettänyt opinnäytteinä useitakin ortodoksikirkon kirjoja tavalliselle tekstille helposti luettavaan muotoon.

Merja
Viestit: 24
Liittynyt: 21.09.2006 19:20
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Merja » 03.02.2007 12:58

Hei,
Jotta Siirtolaisuusinstituutin ja amerikkalaisten tietokantojen kautta pääsee kunnolla alkuun, tarvitaan mahdollisimman paljon tietoa Suomesta. Siis henkilön nimi, isännimi, kotipaikka, syntymäaika. Siirtolaiseksi lähtövuoden jo kerroitkin. Valitettavasti Siirtolaisuusinstituutin tiedot eivät kata kaikkia Suomesta siirtolaiseksi lähteneitä, erityisesti jos puhutaan 1800-luvusta. Osa tiedoista on mikrofilmeillä mm. Kansallisarkistossa ja vielä siirtämättä tietokantaan, osa esim. matkustajaluetteloista on hävinnyt ja ylipäätäänkin matkaan on lähdetty muutenkin kuin Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön laivoilla, joitten matkustajaluetteloita tietokannasta löytyy. Mm. Pohjois-Suomesta matkustettiin paljon Norjan kautta. Kaikki eivät myöskään menneet USA:han eivätkä sielläkään Ellis Islandille. Suuri osa esim. Minnesotaan menijöistä matkusti Kanadan kautta.
Laita vähän lisätietoja niin katsotaan mitä löytyy.

sarkar
Viestit: 15
Liittynyt: 27.11.2006 12:45
Paikkakunta: Karjalohja

Viesti Kirjoittaja sarkar » 03.02.2007 18:20

Hei
Katsoin Siirtolaisinstituutin "täyspalvelusta"
mutta aika vähäisiä nekin tiedot olivat
eli yhteenveto 3 esiintymästä
Nimi N tai Nikita Huurinainen
syntymäaika ei mainittu
siviilisääty ei mainittu
uskonto ei mainittu
ammatti sahanomistaja
kotipaikka Oulu
passin päiväys 21.7.1899
passin no 37
passin kesto 1 vuosi
kohdemaa Venäjä

nämä 2 oli matka Venäjälle nimellä Nikita
yksi joka suuntautui "ulkomaille" oli nimellä N Huurinainen
muuten samat tiedot
paitsi että
passin päiväys 29.11.1899
passin numero 1499
passinkesto oli merkitty 0 vuotta 0 kuukautta
ja ammatti oli tässä sahanhoitaja

Sari

anu
Viestit: 5
Liittynyt: 22.01.2007 00:07

Viesti Kirjoittaja anu » 04.02.2007 19:35

kiitos kaikille ja erityisesti sarille :D

Juuri siksi kyselin täältä nuita passitietoja koskapa tarkoitus oli saada vain selville voisiko tämä nikita olla tuo isän isoisä ja voisi ilmeisesti koskapa meidän Mikko oli nimenomaan Oulussa nuina aikoina. Ollut kauppiaan ja tukkiasioitsijan tittelillä ainakin, melkoisen ehtiväinen mies kuulemma.Tuo passin myöntämisaika sopisi myös vaikkakin hänen reissuistaan tiedetään että kävi kultaa kaivamassa lapissa ja valtauksia löytyi vuodelta 1902.

Merjalle tuosta matkustamisesta, arvelinkin ettei välttämättä Ellis Islandin kautta ole kulkenut mutta sieltä tuntui olevan helpoin aloittaa. Isä kyllä arveli että on saattanut Kanadan kautta kulkea ja yritin kaivella niitäkin sivustoja ilman kummempaa menestystä kun en ole kotkautunut näihen asioihen :roll: Mitenkähän nuita matkustajaluetteloita vois ehtiä tai sitä mahdollista matkareittiä. Meillä kun on isän kanssa tämä työnjako että hän tutkii nuita konkreettisia lähteitä ja mie hoitelen tätä nettipuolta.
Miusta kun tuntuu että helpompi ois ehtiä jos Nikita ois jääny olemaan sinne päähän eikä tullut takaisin...Matkan/matkojen syistä ei ole tietoa mutta isä epäili että on vaikka saattanut sielläkin kultaa kaivella, ainakin jäämistöstä löytyy sen mallinen vaskooli jota eivät kuulemma Kultamuseossakaan olleet ennen nähneet.

Lisätiedoista jos on apua niin Nikita (se oli virallinen nimi mutta Mikoksi kutsuivat) on syntynyt 19.4.1861 ilmeisesti Ilomantsissa, isän nimi Leontei. Asui mm. Liperissä, Rovaniemellä(muuttanut perheineen 1887), 1891 Ylitorniolla, Ouluun muuttanut 1903.
Vihitty Joensuussa Sofia Antti-Juhanantytär Renbergin kanssa 8.2.1881
Nuita Amerikan reissuja on kyllä saattanut olla usiampikin mutta tietojen mukaan ainakin viimoselta on palannut sairaana (keltatauti?) ja matkustanut veljensä luokse Lieksaan (Pielisjärvi) jossa on kuollut 8.1.1908 ja haudattu sinne. Kerkisi jopa juuri ennen kuolemaansa vaihtaa luterilaiseen uskoonkin.

Ilpollekin kiitos varsinkin nuista tiedoista ortodoksien asiassa. Pitänee tiedustella Joensuusta asiaa, onneksi ei kovin pitkä matka ole täältä vaikka käyvä paikan päällä :)
Ja siksipä tuota passiasiaa täällä kyselinkin ja jotain tietoahan tuntui löytyvänkin. Sen ymmärsin itsekin ettei kovin tarkkoja tietoja voi löytyä mutta jospa nuistakin pystyisi jotain kehittämään. Pitääkin patistaa isää taas sinne Kansallisarkistoon jos sieltä löytyisi lisää materiaalia.

On tämä kyllä aikamoista salapoliisityötä varsinkin kun uudet tiedot alkavat olla kiven alla ja parhaat tietolähteet suvussa jo poismenneet. Muutenkin Mikko on ollut ilmeisesti aika velikulta, isä sanoi ettei hänen kaikista reissuistaan taida kukaan tietää :D

Sen verran muuten näistä sukupuista että nimenomaan tuota Mikon vaimon Sofian sukua löytyy 1600-luvulle vaikken kaikkea materiaalia ole kerinnyt vielä kovin syvällisesti tutkia. En tiijä voiko sellaisista kelleen olla iloa (ja materiaalihan on isän omaisuutta) mutta kaikennäköistä kulkijaa tuohon on kertynyt 8). Että jos jotakuta kiinnostaa niin varmaan isä antaa luvan, julkista materiaaliahan nämä vanhat tiedot kai ovat :)
----
Lisäystä edelliseen: löysin Minnesotasta paikan nimeltä Annandale joka saattaisi olla Mikon oleskelupaikka Amerikanreissulla. Ainakin täti muistelee sen nimiseen paikkaan matkan suuntautuneen. Tuota pitääkin vielä tutkia tarkempaan kohan kerkiää :D

Merja
Viestit: 24
Liittynyt: 21.09.2006 19:20
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Merja » 09.02.2007 21:03

Hei,
Löysin New Yorkiin saapuneista yhden ehdokkaan:
M I Hurananien Suomesta, saapuu 10.6.1889 Alaska-laivalla. Tuon ajan manifestit ovat todella ylimalkaisia, miehen ikä on luultavasti 33 ja hän on jäämässä USA:han pidemmäksi ajaksi, mitään muuta lisätietoa ei ole. Tuon ajan manifestit löytyvät sivulta http://www.castlegarden.org , Ellis Island avattiin vasta 1893. Itse etsin näitä Ancestryn sivustolta, jossa on aika hyvät hakutoiminnat mutta maksaa tietysti.
Katson lisää kun ehdin.

anu
Viestit: 5
Liittynyt: 22.01.2007 00:07

Viesti Kirjoittaja anu » 16.02.2007 20:24

kiitos taas Merjalle tiedoista :)

Pääsen tällä hetkellä aika harvoin netin ääreen joten kerkisin vasta nyt tuon viestisi nähdä. Pitääkin isän kanssa miettiä josko Mikko olisi voinut jo tuolloin käydä Amerikoissa ja myöhemmin uudestaan. Ikä täsmäisi syntymäaika huomioon ottaen.

Nuo maksulliset sivut tosiaan vähän haittaavat tässä vaiheessa tutkimusta mutta pitänee niihinkin perehtyä jos ei muu auta.

Lisätiedoista toki olen aina kiitollinen jos ei vain liian suurta vaivaa koidu, käyn täällä muutenkin katsomassa uusia viestejä aina kun pääsen koneelle.

anu
Viestit: 5
Liittynyt: 22.01.2007 00:07

Viesti Kirjoittaja anu » 24.02.2007 22:13

Eipä tainnut Mikko/Nikita 1889 käydä Amerikoissa ainakaan kun tarkistimme lasten syntymäaikoja 8) , tai ainakaan kovin pitkään ei siellä olisi kerinnyt viipyä. Tytär Anni syntyi nimittäin Rovaniemellä 10.12.1890. Pitänee edelleen yrittää metsästää tuota 1900-luvun alun reissua sinne Annandaleen(?) kunhan kerkiän taas koneen ääressä oleilemaan...
Kiitos kuuluu silti Merjalle tuon ehdokkaan kaivamisesta :)

Merja
Viestit: 24
Liittynyt: 21.09.2006 19:20
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Merja » 25.02.2007 11:17

Hei,
Olihan sinulle tutut Kanadan matkustajaluettelot? Katso http://www.collectionscanada.ca/genealo ... 500-e.html
Valitettavasti mahdollisuus hakea matkustajan nimellä puuttuu, vasta vuodesta 1925 eteenpäin se on mahdollista.
Merja

anu
Viestit: 5
Liittynyt: 22.01.2007 00:07

Viesti Kirjoittaja anu » 21.03.2007 15:36

Nyt vasta taas koneen äärellä :)

Olen nuita sivuja tutkinutkin mutta vielä en ole kerinnyt perehtyä tarkemmin juuri sen takia ettei pysty nimellä hakemaan. Tällä hetkellä muutenkin asia on vähän jäähyllä kun on muita kiireitä eikä konetta joka päivä käytössä...

hepuhak
Viestit: 1
Liittynyt: 30.04.2007 20:34

Viesti Kirjoittaja hepuhak » 30.04.2007 21:30

Itse olen myös selvitellyt näiden Ilomantsin Huurinaisten vaiheita. Olen tehnyt selvitystyötä myös Pohjois-Karjalan maakunta-arkistossa ja sieltä olen löytänyt seuraavaa:

Leontjev Ilja Huurinainen oli vuonna 1882 79 -vuotias, kun hänen vaimonsa Paraskeva Ivanova kuoli 18.10.1882. Heidän lapsiaan olivat Ilja Leontjev (syntyi 1834), Nikita ja Feodor.
Pojat avioituivat luterilaisten naisien kanssa. Ilja Maria Ryhäsen (syntyi 1848) kanssa (rippikirja vuodelta 1880, aukeama 193).

Feodorilla oli lapsia: Anna, Maria, Jekaterina ja Nikita.

Vuoden 1882 rippi-kirjan mukaan (aukeama 221) Iljalla ja Marialla olisi ollut lapsia Jelena (tuolloin 12v), Anna (11v), Feodor (8 v), Aleksandra (4v), Antoniina, (3v) ja Aleksander (0 v)
Mieheni esi-isä on Ilja ja hänen mumminsa Iljan tytär Antonina. Tiedossamme on tietenkin Antoninan vaiheet, mutta myös Antoninan sisaren Aleksandran vaiheet ovat melko hyvin selvillä sekä joitakin tietoja on olemassa heidän veljistään Feodorista ja Aleksanterista.

Ajallisesti tuo etsimäsi Nikita sopisi Iljan veljen Feodorin lapseksi. Ilomantsissa Huurinaisia asui monessa eri kylässä, joten on hyvin vaikea selvittää, ketkä olivat mitäkin. Mieheni sukulaiset löytyivät Kivilahden kylän kirjoista.

_________________
helena

Repa
Viestit: 1
Liittynyt: 06.06.2007 11:03

Huurinainen

Viesti Kirjoittaja Repa » 11.06.2007 22:26

Heips, tulen vähän myöhässä, mutta Huurinaisen suku kiinnostaa...
mutta tietoja on vähän. Ukki oli Eemil tai Eemeli Huurinainen Tuupovaaran, Matsin kylästä (Luutalahti) ja hänen isä oli Kosta Huurinainen??? Tähän se jääkin, jos on tietoa laittakaa vaikka sähköpostilla. reijohuurinainen@gmail.com

Vastaa Viestiin